How to: change your outfit, not yourself

Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en iedereen heeft een eigen stijl. Deze twee hangen meestal erg samen met elkaar. Daarenboven heeft iedereen ook nog eens een eigen job. De uitstraling die je nodig hebt in je job of die je graag wil bereiken in je job, komt echter niet steeds overeen met je persoonlijkheid en je eigen stijl. Maar wat doe je daar dan mee?

Op het eerste zicht lijkt het alsof je twee opties hebt hier: 1) je houdt vast aan je eigen stijl waardoor je niet de uitstraling bereikt op het werk die je nodig hebt of 2)je gaat volledig voor de beoogde uitstraling en kiest voor een outfit die niet bij je past. Maar eigenlijk zijn dit beiden geen opties, want in het eerste geval zullen mensen je misschien niet ernstig nemen, of je capactiteiten onderschatten, terwijl in het tweede geval jij je niet goed in je vel gaat voelen en bijgevolg ook niet de ‘correcte’ uitstraling geeft.

De enige juiste optie is optie 3: de combinatie van beiden: ga voor de uitstraling die je nodig hebt, maar leg je persoonlijkheid en eigen stijl hierin!

Dit klinkt natuurlijk heel eenvoudig, maar dat is het niet. Ik leg het jullie uit aan de hand van mijn eigen imago troubles, want dit is een issue waar zelf hard mee experimenteer.

Ten eerste is het belangrijk om goed te weten wat jouw stijl is en hoe je je persoonlijkheid daarin legt. Mensen met enderzijds de meest uitgesproken looks en anderzijds mensen die alleen voor basics kiezen, zijn vaak mensen die hun eigen stijl nog niet gevonden hebben. Deze dames komen dan bij mij met de vraag welke anderen kleuren misschien eens een goed idee zouden zijn voor hen. Aan de hand van de kleuranalyse vertel ik hen dat. Maar ik ga nog een stap verder dan dit, want het is niet omdat je een bepaald ‘kleurtype’ bent, dat ook alle kleuren van dat type bij jou passen (niet letterlijk, maar figuurlijk dan). Bovendien zijn er ook nog eens heel veel verschillende manieren waarop kleuren gecombineerd kunnen worden en ook dat hangt af van wie jij bent. De kleuranalyse zelf is dus een eerste stap om te ontdekken wat er bij je past. De tweede stap is om naar jezelf te gaan kijken, je persoonlijkheid. Aan de hand van de gebruikte tools en vragen wordt er bij een kleur- en stijladvies gepraat over wie jij bent, wat je doet, waarom je dat doet, hoe je kleerkast eruit ziet enzovoort. Dit heeft niet alleen als doel om het gezellig te maken, het geeft ook heel veel informatie over wie er voor mij zit. En dat heb je nodig om de juiste accenten in je kledij te leggen. Ben jij een vrolijk extravagant persoon? Vertaal dit dan in vrolijke kleuren en prints. Durf eens voor gewaagdere kleurcontrasten te gaan, want deze passen bij jou! Jij behoort namelijk tot de speelse stijl. Ben je daarentegen een rustig, gesloten type dan zijn pastels zeker iets voor jou. Een outfit in pastelkleuren is over het algemeen een iets klassiekere stijl. Ben jij het type dat graag de leiding neemt? Ga dan niet alleen voor zwarte en hakken, maar speel ook met je stoffen, ga voor stijve stoffen die de gehele outfit heel strak maken. Dit is de meer gewaagdere stijl.

Als ik kijk naar mezelf, is mijn basisistijl de casual chic stijl. Dit komt het sterkste naar boven in situaties waarin ik niet goed weet wat me te wachten staat of waarin ik onzeker ben. In dat geval grijp ik naar een jeans in klassieke kleur met een wit t-shirt en pastel of donkere casual blazer (afhankelijk van het seizoen), afgewerkt met een makkelijke sneaker of stoer botje en een dikke sjaal. Opteer ik voor een kleedje, dan blijf ik meestal in de romantiche hoek met bloemetjes en werk ik af met een casual cardigan en botje.

Eens je weet wat je eigen stijl is, is de volgende stap om na te gaan welke uitstraling je nodig hebt op het werk. Hoe zien de meeste mensen eruit op je werk? Wat dragen de personen naar wie je opkijkt? Zijn er bepaalde codes rond hoe je gekleed moet gaan?

Zoals jullie wellicht wel weten, werk ik op de universiteit hoofdzakelijk als onderzoeker. Door een statuutwijziging heb ik er dit jaar wat nieuwe taken bijgekregen. Zo ben ik hoofdpromotor van verschillende masterstudenten, geef ik een volledig vak aan de universiteit en neem ik examens af. In het slechtste geval zit er een leeftijdsverschil van 3-4 jaar tussen mij en mijn studenten. Aangezien ik er makkelijk jonger uitzie dan ik ben en mijn casual stijl dit ook niet echt bevorderd, loop ik hier wel eens tegen een imagoprobleem aan. Dit wordt bevestigd door verschillende studenten die mij de opmerking maakten toch wel “heel jong te zijn om hier les te geven” of de ICT-dienst die vraagt wat ik studeer (zucht).

 

Ik zou dit natuurlijk kunnen oplossen door kostuumbroeken en kokerrokken met nette bloezen en pumps te gaan dragen, maar zo ben ik niet. Het komt er echter op aan om elementen van mijn eigen stijl te verwerken in de benodigde stijl. Ik ben een grote fan van mijn witte sneakers. In plaats van die te combineren met een jeans met t-shirt, kan ik deze nu ook dragen onder een stoffen chino. Deze broek heeft de outfit een klassevolle uitstraling, maar met de sneakers blijf ik met mijn voetjes op de grond (letterlijk en figuurlijk 😉 ). Een ander voorbeeld zijn mijn romantische bloemenjurkjes die ik combineer met een blazer en enkellaarsje met kleine hak. Ook met je accessoires kan je heel makkelijk een eigen touch geven. Als speels type kan je bijvoorbeeld je speelsheid kwijt in een outfit met nette broek en bloes door er een opvallend en leuk paar oorbellen bij te dragen. Ook met blazers bereik je heel veel. Veel dames vinden ze ongemakkelijk, maar ze geven je wel meteen een pak extra uitstraling. Begin dan bijvoorbeeld eens met een blazer in katoen. Misschien hou jij wel heel erg van sjaals, dan kan je kijken om je sjaal op een speciale manier te leren knopen, waardoor deze ook bij een formele outfit past. En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden te geven.

Ik heb mijn formele stijl met eigen twist ondertussen gevonden, nu is het aan jullie! Wil je graag hulp? Ik zet jullie volledig op weg tijdens een kleur- en stijladvies! Meer info vind je hier.

outfit2

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.