5 vooroordelen over de kleuranalyse ontkracht

  1. Ik zie het liefst de herfstkleuren dus ik zal wel een herfsttype zijn ==> FOUT

Welke kleuren je graag ziet hoeft helemaal niets te zeggen over welk kleurtype je bent. Het is natuurlijk normaal dat je makkelijker grijpt naar de kleuren die je mooi vindt voor je kledij, maar dat wil niet zeggen dat die kleuren ook het best bij je passen. Vaak denk je dat bepaalde kleuren goed bij je staan omdat je erg gewoon bent om jezelf op die manier te zien en blijf je op die manier vervallen in je patroon. Bij een kleuranalyse ben je verplicht naar jezelf te kijken in andere kleuren en leg ik ook verschillende kleuren naast elkaar waardoor je het verschil ziet. Dit is nodig om dit denkpatroon te doorbreken en nieuwe kleuren uit te proberen. Natuurlijk kan dat betekenen dat je lievelingskleuren ineens niet tot je hoofdkleuren palet behoren (dat probleem had ik namelijk zelf ook met oranje). Deze kleuren zijn dan ideaal om in je accessoires te verwerken, omdat deze niet vlak bij je gezicht zitten.

  1. Ik ben geboren in de zomer dus ik ben een zomertype ==> FOUT

Wanneer je geboren bent heeft helemaal niets te maken met welk kleurtype je bent. Kleurtypes hebben enkel met uiterlijke kenmerken te maken en voor zo ver ik weet worden die niet bepaald door je geboortedatum. Ze worden wel voor een stukje ingegeven door de genen van de ouders, al betekent dit niet automatisch dat je hetzelfde type zal zijn als je vader of moeder. In tegendeel, meestal zorgt de combinatie van de genen die je krijgt van beiden ervoor dat je net een ander type zal zijn.

  1. Ik sta niet met rood, dus ik zal wel geen lentetype zijn ==> FOUT

Als klanten bij mij komen stel ik hen de vraag of ze graag rood dragen. Heel vaak krijg ik het antwoord: ik sta niet met rood. Iedereen die bij mij buiten gaat na een kleuradvies, krijgt een tintje rood mee waar die wel mooi mee staat. Er zit namelijk rood in het kleurenpalet van ieder kleurtype, het komt er gewoon op aan de juiste tint te kiezen. Voor een lentetype is dat bijvoorbeeld fel koraalrood, terwijl dat voor een wintertype eerder kersenrood is. De uitspraak ‘ik sta niet met rood’, kan dus niet.

  1. Ik lijk sterk op XX en zij is een wintertype, dus ik zal dat ook wel zijn ==> FOUT

De oppervlakkige gelijkenissen die we hebben met anderen zijn natuurlijk makkelijk te zien, maar het is niet omdat je dezelfde haarkleur hebt of dezelfde kleuren ogen dat je hetzelfde type zal zijn. Een van de meest doorslaggevende elementen tijdens het kleuradvies is namelijk de huidtoon en deze is niet zo makkelijk met het blote oog te zien. Of je nu een roze huid hebt, of eerder een gele, dat heeft een groot effect op welke kleuren bij je zullen passen. Ik heb al heel vaak zusjes over de vloer gehad die op het eerste zicht sterk op elkaar lijken, maar toch een ander type bleken te zijn.

Ooit had ik ook een dame die me vertelde dat ze online shopte door te kijken naar modellen die op haar leken en er dan vanuit ging dat die kleuren die zij droegen dus ook bij haar zouden passen. Helaas moet ik je zeggen dat zalando, maar ook andere reclamebladen erg weinig rekening houden met kleuradvies en dit dus geen garantie. Wil je het zeker zijn, laat dan een kleuranalyse doen. Eens je weet welk type je bent, verandert dit ook nooit meer.

  1. Kleurconsulenten proberen mensen in hokjes te duwen ==> FOUT

Als er iets is waar ik niet tegen kan dan is het mensen in hokjes duwen. Het is belangrijk om in te zien dat een kleuranalyse verder gaat dan gewoon een label zomertype, herfsttype of wat dan ook te kleven. Dat label geeft je wel een indicatie, maar iedere persoon is verschillend. Binnen je eigen type zullen bepaalde kleuren topkleuren voor jou zijn terwijl andere kleuren wat minder uitvallen. Bovendien zullen er ook kleuren zijn die je misschien helemaal niet leuk vindt, dan draag je die natuurlijk ook niet. Kleuradvies blijft iets heel persoonlijk.

Wil je zelf graag weten welk kleurtype je bent, neem dan een kijkje bij het aanbod kleuranalyse van Fashion Emergency.

kleuranalyse2

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.