How to interpret wedding dress codes

Niet dat ik met deze blogpost iets wil zeggen ofzo. Of ja eigenlijk wel: ik heb een hekel aan fout geklede mensen op trouwfeesten en aangezien ik binnenkort zelf trouw, wil ik misschien toch wel iets zeggen met deze post ;). Eigenlijk is je aankleden voor een trouwfeest heel simpel, er is namelijk bijna altijd een dress code die jou behoorlijk gedetailleerd vertelt wat je moet aandoen. Het enige wat je moet leren natuurlijk is het ontcijferen van de code. En daarmee help ik je vandaag! Gesorteerd van zeer formeel tot minder formeel vind je hieronder de meest voorkomende wedding dress codes.

White tie

De white tie code is de meest formele dress code om naar een trouwfeest te gaan en wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. White tie veronderstelt dat de dames in een lange avondjurk komen. De jurk dient heel stijfvol te zijn, liefst zonder al te veel felle kleuren en wordt afgewerkt met elegante juwelen en eventueel lange handschoenen.

wedding1

De heren worden verwacht een zwart rokkostuum (pitaleir) te dragen, afgewerkt met een hoed en schoenen in zwart lakleer. De strik is, zoals de titel ook zegt, wit.

wedding2

Black tie

Deze dress code is iets minder formeel dan de white tie. Ze wordt tegenwoordig ook vaak black bow tie genoemd, aangezien strikjes nu weer erg in zijn.

De dames kunnen nu in het lang of in het kort gaan. Zeker indien men uitgenodigd is voor het diner wordt er vaak voor een lange jurk gekozen. Deze stijl laat ook iets meer accessoires toe dan de voorgaande, je kan je outfit nu bijvoorbeeld verder pimpen met een leuk handtasje of andere accessoires.

wedding3

De heren dragen binnen de black tie dress code een donker kostuum met wit hemd. De schoenen zijn gekleed, ofwel zwart of cognac bruin. De mannen dragen een donkere das of strik.

wedding4

 

Cocktail

De cocktail dress code verschilt van de eerdere doordat deze stijl toelaat om wat meer feestelijke elementen aan je outfit toe te voegen zoals iets met glittertjes. Let wel, dit is nog steeds een formele kledingstijl, probeer dus op een elegante manier glamour toe te voegen aan je outfit. Kies dus voor een elegante partyjurk, die kan zowel lang als kort zijn en een mooi paar hakken voor eronder.

wedding5

De heren dragen voor de cocktail dress code een zwart of donkerblauw kostuum  met een wit hemd en een das of strik, die nu ook een andere kleur mag hebben dan enkel zwart. De schoenen zijn gekleed.

wedding6

smart casual

Hoewel deze dress code het woordje casual in zich heeft, wordt er zeker niet verwacht dat je te casual gaat. Een jeansbroek bijvoorbeeld is nog steeds not done! Wat nu wel kan is een geklede broek of jumpsuit. Voeg hieronder een hakje toe om toch een feestelijke touch te behouden.

wedding8

De mannen dragen een broek met een blazer, maar geen samenhorend kostuum. Ook de mannen kiezen niet voor een jeans! Maar wel een nette stoffen broek. Het hemd mag iets hipper zijn en wordt afgewerkt met das of strik. Eventueel kan een sportieve schoen gebruikt worden.

wedding7

casual

De laatste dress code is de casual dress code. Het verschil met de voorgaande is dat je meer zelf meer kan kiezen hoe je outfit eruit ziet. Deze dresscode wordt vaker gebruikt voor tuinfeesten en dergelijke.

Dit is de enige dress code waarin een nette jeansbroek toegelaten is, liefst in een donkere kleur. Combineer deze met een deftige bloes en een blazer. Een platte schoen is ook minder een probleem bij deze dress code en kan soms praktisch zijn als je weet dat het feest in het gras is.

wedding10

Voor mannen is het belangrijkste verschil met de smart casual stijl de das of strik, die is nu niet meer nodig. Werk deze outfit ook zeker af met een sportieve schoen.

wedding9

Don’ts voor dames

  • geen zwarte panties tussen april en oktober
  • geen panties dikker dan 20 dernier
  • no white (you know why 😉 )
  • not too much black: zwart is natuurlijk altijd elegant maar probeer een volledig zwart outfit te vermijden, want hé het is een feest he

Don’t voor heren

  • zwart en bruin gaan niet samen: dat geldt voor de schoenen onder een kostuum
  • zwart en blauw gaan niet samen: idem
  • geen opvallende sokken, laat staan sportsokken

 

bronnen bij de foto’s

https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/85/alles-dresscode-bruiloft

Smart Casual Men’s Dress Code Guide

http://www.gurl.com/2015/12/12/style-tips-on-how-to-wear-a-jumpsuit-this-winter-outfit-ideas/

Dresscode Smart Casual

https://www.dresscode.nl/dresscodes/black-tie/

https://www.thetrendspotter.net/black-tie-dress-code-for-women/

https://www.honneloeloe.nl/feestjurken/white-tie-dresscode-jurken

https://www.dresscode.nl/dresscodes/white-tie/

 

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. bali wedding organizer …always a significant fan of linking to bloggers that I appreciate but really don”t get a good deal of link appreciate from…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.