How to dress to impress op je sollicitatiegesprek

Augustus is nogal vaak de maand van de sollicitatiegesprekken, want de vakantie is voor de meesten (bijna) achter de rug en het uitzicht op een werkeloze maand september is ineens niet meer zo aantrekkelijk. Maar hoe kleed je je nu best voor een sollicitatiegesprek? Veel jongeren zijn helemaal vertrouwd met de schoolkledij en vinden het moeilijk om in te schatten wat je hoort te dragen op het werk. Dat is ook helemaal normaal natuurlijk! Toch is een outfit op zulke momenten uiterst belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat jij net dat streepje voorkrijgt op een andere kandidaat. Deze tips kunnen je echter al een eind op weg helpen.

sollicitatie1

Tip 1: probeer de bedrijfscultuur te achterhalen

Tegenwoordig zijn er heel grote verschillen in hoe men gekleed gaat binnen bedrijven. Sommige bedrijven houden vast aan heel formele kledij, terwijl het bij andere bedrijven toch al iets losser mag. Dit hangt in eerste instantie af van het type job. Solliciteer je als advocaat, dan wordt er bijvoorbeeld een zeer formele stijl verwacht. Voor heel wat andere jobs is het echter een stuk minder duidelijk. Het is natuurlijk heel vervelend als je potentiële baas in kostuum zit en jij met een ripped jeans aankomt, maar even vervelend is het wanneer jij in kostuum bent en de baas zijn short en polo aanheeft. Het kostuum creëert namelijk een zekere afstandelijke houding. Probeer de bedrijfscultuur te achterhalen door bijvoorbeeld te informeren bij iemand die je kent die daar werkt. Ken je niemand, kijk dan op de website. Staan er sfeerbeelden op, kijk dan hoe het personeel gekleed is. Zelfs voor jobs in een uniform is het belangrijk dat je er goed uitziet op het sollicitatiegesprek. Vind je helemaal geen informatie over de bedrijfscultuur, probeer dan voor een outfit te gaan die neigt naar het formele, zonder té te zijn. Het is nog altijd beter om een te formele outfit te kiezen dan een te informele. Mannen bijvoorbeeld kunnen nooit in short gaan solliciteren. Zowel mannen en vrouwen vermijden best jeansbroeken.

sollicitatie3

 

Tip 2: enkele absolute don’ts

Ook al zijn er niet echt heel strikte regels, er zijn wel een aantal absolute don’ts. Vermijd ten eerste zeer uitgesproken elementen in je outfit, zoals leer, zeer felle kleuren en opschriften die bepaalde sterke overtuigingen inhouden (zoals feministische teksten, verwijzingen naar muziekgroepen, reclame van andere bedrijven etc). Veel dames denken nog steeds dat ze ook hun lichamelijke troeven in de verf dienen te zetten (zie je trouwens ook nog vaak bij mondelinge examens). Persoonlijk vind ik dit een erg foute keuze, want ik ben er zeker van dat alle dames voldoende andere kwaliteiten bezitten die een potentiële werkgever kan overwegen om aan te werven. Minirokken en diep uitgesneden kledij zijn dus een no-go. Vermijd ook typische vakantie-accessoires. Ookal ben je op dat moment in vakantie, vermijd, zonnebrillen, bandana’s, hawai-prints, te veel opzichtige juwelen etc.

sollicitatie4

Tip 3: kies de juiste kleuren

Een sollicitatiegesprek vereist zeker niet de klassieke zwart-wit combinatie, in tegendeel. De zwart-witcombinatie heeft een strenge en afstandelijke uitstraling. Dat kan voor sommige jobs vereist zijn, maar vaak is dat niet zo. Kies daarom eerder voor kleuren die toegankelijkheid uitstralen zoals blauwe tinten. Met de kleuren van je kledij kan je heel veel informatie vrijgeven over je persoonlijkheid. Ben jij iemand die erg vriendelijk en begaan is met mensen en wil je dit ook graag uitspelen, verwerk dan een warm kleurtje in je outfit. Ben je eerder een heel vrolijk iemand, iets dat bijvoorbeeld perfect past voor een job als kleuterjuf, straal dit dan uit door een printje te verwerken in je outfit. Doe dit echter weer niet te opvallend, kies voor iets eenvoudig, zoals een klein bolletje of bloemetje. En dan is er nog het dilemma rond rood. Rood straalt zelfzekerheid uit, maar daar zijn natuurlijk grenzen aan. Ik zou niemand aanraden in een volledig felrode jurk te gaan solliciteren. Met rood moet je namelijk altijd voorzichtig zijn. Wil je de kleur toch graag verwerken ga dan voor een subtiele verwerking, bijvoorbeeld in een accessoire of kies voor een donkere rode tint. Ben je bang om rood te dragen, maar wil je toch de kracht ervan? Ga dan voor rood ondergoed (iets dat de potentiële werkgever uiteraard nooit te zien krijgt!) 😉

sollictatie5

Tip 3: let op je schoenen

Een van de elementen waar ik altijd op let als ik iemand nieuw ontmoet zijn de schoenen. Voor veel mensen zijn schoenen louter iets praktisch, voor anderen zijn ze een manier om iets extra over jezelf te vertellen. Besteed dus aandacht aan de keuze van je schoenen.  Maak dat ze er verzorgd uitzien en aansluiten bij de stijl van je outfit. Dit betekent niet dat je als vrouw je naaldhakken hoeft boven te halen. Het is namelijk tegelijk ook belangrijk dat je comfortabel bent. Tijdens sommige gesprekken neemt de potentiële werkgever je even mee door het bedrijf, hou hier rekening mee als je je schoeisel kiest.

sollicitatie3

Tip 4: be prepared voor een zweetaanval

Sollicitatiegesprekken gaan vaak gepaard met veel stress en dus ook veel zweet. Bereid je hierop voor door je te kleden in laagjes zodat je iets kan afdoen indien nodig. Let hier ook op bij het kiezen van je kleuren. In grijs bijvoorbeeld zie je heel snel zweet, terwijl je dat bij lichtere kleuren veel minder ziet. Kies ook voor katoen of linnen, zeker in de zomer.

sollicitatie2

 

Wil je graag een workshop ‘dress to impress op een sollicitatiegesprek’ organiseren in jouw school of organisatie, neem dan zeker contact op via gaelle@fashionemergency.be. Alle workshops worden op maat uitgewerkt.

 

bronnen bij de foto’s

https://yandex.com/collections/user/krom-lebedeva/krasnyi-klatch-v-rukakh/

Business Casual For Women With Feminine Look

https://lifestylebyps.com/blogs/mens-fashion-blog/21-dashing-formal-outfit-ideas-for-men

Wat draag je op je sollicitatie gesprek?

http://fashionnederland.com/sollicitatie-tip-welke-kleur-wel-en-welke-niet.html

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.