How to: je make-up penselen onderhouden

Dat het erg handig is om je make-up fijn en gecontroleerd aan te brengen met penselen weten de meesten ondertussen al. Wat echter vaak vergeten wordt is dat je die penselen ook goed moet onderhouden. Als je je penselen elke dag gebruikt wordt er aangeraden ze 1 keer per maand grondig te kuisen. Er blijven namelijk heel veel restjes make-up in de haren zitten. Maar hoe doe je dat?

Penseelreiniger

Er zijn heel wat productjes te vinden bij speciaalzaken, maar ook bij Hema en Kruidvat onder de naam penseelreiniger, speciaal bedoeld om je penselen te reinigen dus. Hoewel deze producten handig zijn als je je penselen snel even wil spoelen, geven ze niet de noodzakelijke diepe reiniging die je penselen toch maandelijks nodig hebben. Je kan het dus zeker perfect gebruiken bv als je een ander kleur wil gebruiken, maar de oude kleur nog in je penseel zit en je dus snel even wil uitwassen. Het voordeel is dat deze meestal erg snel opdroogt en je je penseel dus snel opnieuw kan gebruiken.

Zeep en water

Voor de grondige kuisbeurt heb je niet meer nodig dan een goed stuk zeep (ik gebruik sunlight) en koud water. Maak je stuk zeep nat en draai je borstel uit op de zeep tot er geen kleur meer vanaf komt. Spoel vervolgens je penselen grondig uit onder het water. Wanneer de haren beginnen te ‘piepen’ (je zal het wel herkennen) zijn ze proper. Let erop dat je de borstel naar beneden houdt onder het water zodat er niet te veel water in je borstel kan kruipen. Laat vervolgens drogen plat op een handdoek. Zet zeker je penselen niet recht, want dan loopt er alsnog water in het hout en kan dit makkelijk loslaten van het metaal. Zet ze ook niet omgekeerd want dan vervorm je de haren.

Ontsmetten

Gebruik je samen met mama, zus of vriendinnen dezelfde penselen, ontsmet deze dan ook, zodat alle microben uit de haren zijn. Dit doe ik altijd na het wassen met water en zeep met een ontsmettingsalcohol (70%) van de apotheek. Draai de penselen even door het product en laat opnieuw plat drogen. Ontsmetting vervliegt heel snel waardoor je borstels snel droog zijn. Toch laat ik minstens een nachtje tussen voor ik ze terug gebruik, want restanten ervan kunnen uitslag veroorzaken en dat risico neem je natuurlijk liever niet.

Ziezo, borstels proper, nu kan je weer aan de slag met je make-up!

Nog geen goede borstels ter beschikking, kijk even in de webshop! Weet je niet goed welke penselen waarvoor te gebruiken? Dit komt onder andere aan bod tijdens de workshops minerale make-up.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.