De jassenwoordenschat voor het voorjaar 2014

Parka, bomberjacket, kimono,…. Wat is er tegenwoordig mis met de gewone en voor iedereen begrijpbare term ‘jas’? Enfin, ik moet toegeven dat het wel cool klinkt om te spreken over een perfecto of trenchcoat, maar nog veel cooler is dat, als je ook echt weet welk soort jas dat dan is. Daarom dompel ik je vandaag onder in de jassenwoordenschat voor het voorjaar 2014.

De parka

Een parka is een jas die tot net boven de knie komt en vooral gekenmerkt wordt door zijn gewatteerde kap en olijfgroene kleur. De parka is reeds enkele seizoenen te spotten. Naast de legergroene variant duiken er nu ook andere en meer zomerse kleurtjes op zoals beige of zelfs wit. De zomerse variant heeft uiteraard ook zijn gewatteerde vulling achterwege gelaten.

Foto 1: H&M: 49.95; foto 2: New Look: 49.99 euro

jas18 jas2

 

Trenchcoat

Dit is een typische regenjas met een lengt die varieert vanop de kuit tot net boven de knie. Deze jas werd oorspronkelijk gedragen door de Engelse officieren tijdens de eerste wereldoorlog. Trench betekent dan ook loopgraaf. Het traditionele model bevat tien knopen op twee rijen en een riem om de middel en rond de polsen. Aangezien niemand zich op een regenachtige dag zal bezig houden met je knopen te tellen, is dit op vandaag geen must meer. Een trenchcoat traditioneel of niet, daarentegen , lijkt mij in België dan wel weer onmisbaar.

Foto 1: H&M: 29.95 euro; Foto 2: H&M: 39.95 euro

jas3 jas4

 

Bomberjack

Dit type jas dateert uit de jaren ’50 en ’60. Ze werden ontwikkeld als pilotenkledij. Hun warme binnenvulling moest er namelijk voor zorgen dat piloten hun lichaamstemperatuur goed konden behouden op grote hoogte. Oorspronkelijk was de binnenvoering van deze jas oranje. In het geval van een noodlanding in de zee kon de piloot deze jas dan omgekeerd dragen om zo beter op te vallen in het water. Piloot of niet, deze jas maakt reeds voor de tweede keer een come back. In de jaren ’90 was deze jack al eens erg populair bij de jongeren uit de gabbercultuur, vandaag is ze in voor iedereen! De bomberjas is verder ook makkelijk te combineren en lekker warm. Ideaal voor een stoere touch!

Foto 1: H&M: 29.95 euro; Foto 2: Pull and Bear: 59.99 euro

jas17 jas6

De perfecto

De perfecto is een jasje dat in eerste instantie gekenmerkt wordt door de schuine rits. De oorspronkelijke variant bestond altijd uit leer, maar tegenwoordig heb je ze ook in stof of een combinatie van leer en stof. Het is een jasje dat een originele toets kan geven aan elk soort outfit en dat dankzij zijn kort model je taille in de verf zet.

Foto 1: H&M: 39.95 euro; Foto 2:  H&M: 39.95 euro: Foto 3: New Look: 44.99 euro

jas7 jas8 jas9

 

Boyfriend blazer

De boyfriend blazer behoeft denk ik niet zoveel uitleg. Zoals een boyfriend sweater heb je nu ook de boyfriend en vooral oversized blazer. Het is een niet getailleerde, meestal behoorlijk lange blazer met één knoop. Combineer deze portie mannelijkheid met een zwierig zomerrokje of skinny jeans en hakken. Het komt erop aan om op andere plaatsten in je outfit je vrouwelijke elegantie in stand te houden.

Foto 1: Pull and bear: 39.99 euro, foto 2: New Look: 44.99 euro

jas10 jas11

Jeans jasje

Foto 1: H&M: 29.95 euro; foto 2: New Look: 24.95 euro

jas12 jas16

De kimono

De kimono is een nieuwkomer voor deze zomer! Het is een Japans jasje met wijde mouwen, dat toegebonden wordt met een riempje. In Japan zijn er erg strikte regels voor het dragen van dit kledingstuk. Ze worden er gedragen bij officiële gelegenheden en de lengte van de mouwen varieert naargelang het soort gelegenheid. Om de vele regels te leren en de traditie in stand te houden krijgen jonge meisjes hier cursussen over. Bij ons zal het dragen van een kimono allemaal wat vlotter verlopen. Deze jasjes met meestal opgewekte kleuren staan mooi op een effen kleedje en kunnen je outfit gemakkelijk en snel een zomerse toets geven.

Foto 1: New Look: 17.99 euro; foto 2: New Look: 29.99 euro;  Foto 3: H&M: 19.95 euro

jas13 jas14 jas15

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.