How to make: color blocking

De allernieuwste trend voor deze zomer: color blocking. Letterlijk betekent dit natuurlijk gewoon het dragen van kleuren in blokken, dit lijkt simpel, maar is het dat ook?  De kunst achter color blocking is om op een geslaagde manier verschillende felle en contrasterende kleuren te combineren. De onderliggende theorie is dat twee contrastkleuren samen een knaleffect creëren. Het beste hulpmiddel dat je hiervoor kunt hanteren is de kleurencirkel!

color1

De makkelijkste vorm van color blocking is om gewoon voor het primaire contrast te gaan. De primaire kleuren zijn voor alle duidelijkheid rood, geel en blauw. Ook onder deze vorm valt het licht-donker contrast en het warm-koud contrast, hetgeen simpelweg betekent dat je in het eerste geval een lichte en een donkere kleur samenbrengt zoals donkerblauw en licht oranje. In het tweede geval kies je een kleur van de linker kant (de koude kant) en ééntje van de rechterkant (de warme kant), bijvoorbeeld oranje en groen. Als je met twee kleuren werkt moet je vooral de combinatie van twee donkere kleuren vermijden zoals zwart en bruin en voor de mannen: donkerblauw en zwart is not done!

Ook nog erg simpel is het complementaire contrast. Dit is een combinatie van kleuren die recht tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld geel en paars.

 

Iets moeilijker wordt het om aan het geheel een derde of zelfs vierde kleur toe te voegen. Het gemakkelijkst is hierbij om te vertrekken vanuit een licht-donker contrast. Een mogelijke manier om dit klaar te spelen is om als derde kleur een andere tint toe te voegen van een van je andere twee kleuren. Heb je bijvoorbeeld al gewerkt met geel en paars, dan kun je er nu roze of fuchsia aan toe voegen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een compleet andere kleur. De kleur moet dan onverwacht overkomen in het geheel. Oranje en rood is hier in vele gevallen een geslaagd voorbeeld van. Als je werkt met drie kleuren is het ook een veilige optie om te kiezen voor drie kleuren die naast elkaar liggen op de cirkel zoals groen, geel en oranje.

 

Het is opletten geblazen om niet met té veel kleuren te werken. Kleuren zijn bedoeld om jezelf meer op te helderen, maar als je te veel opvallende kleuren draagt krijg je het tegenovergestelde effect: jij trekt niet meer de aandacht, maar al die kleuren gaan ermee lopen.

Belangrijke opmerking bij color blocking: maak geen gebruik van prints!  Het visuele van color blocking, namelijk het vormen van blokken kleuren is erg belangrijk en prints kunnen dit verstoren.

Je kunt het jezelf natuurlijk ook heel gemakkelijk maken door de app ColorPassport. Dit technische snufje helpt je om nieuwe geslaagde kleurencombinaties te vinden en nooit meer tot de conclusie te moeten komen dat je niets hebt om aan te trekken. Een must-have voor elke vrouw dus?!

 

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.