Waarom haten mannen shoppen?

Shoppen, het lijkt een van de vlakken te zijn waarop mannen en vrouwen ernstig van elkaar verschillen. Het stereotiepe beeld van de man die ergens op een bankje in de winkel hangt met de gsm in de hand, terwijl de vrouw kledingstuk na kledingstuk komt paraderen in een tevergeefse poging een positief oordeel van manlief los te krijgen, ligt eigenlijk niet zo heel ver van de realiteit. Natuurlijk mag ik niet alle mannen over dezelfde kam scheren. Ik mag me gelukkig prijzen met een man als de mijne die zich het grootste deel van de tijd wel kan amuseren tijdens een shoprondje. Maar dat terzijde lijkt er toch wel een probleem te zijn met de combinatie mannen en shoppen. Hoe komt dat precies? En vooral de belangrijkste vraag voor vrouwen: wat doe je eraan?

mannenenshoppen4

Een eerste groot probleem zou zijn dat mannen stress krijgen van het winkelen met een vrouw. Vrouwen houden ervan om winkel in winkel uit te lopen, uren aan een stuk en uiteindelijk als ze niets naar hun zin vinden met lege handen terug naar huis te keren. Mannen missen hierin een doel. Shoppen op deze manier veroorzaakt bij de meeste mannen al na 20 minuten frustraties, want ze zien het puur als tijdverspilling. Mannen zijn van nature uit jagers. Zij willen een doel voor ogen hebben, waar ze voor kunnen gaan. Als een man alleen de stad in trekt ,gaat hij op zoek naar dat ene dat hij nodig heeft en keert hij niet terug voor hij het gevonden heeft. Vrouwen daarentegen zijn eerder verzamelaars. Zoals zij vroeger zorgvuldig op zoek gingen naar het beste voedsel in het bos, gaan zij nu op zoek naar de beste koopjes. Het gaat dus om een verschil dat genetisch gegroeid is. Bovendien is shoppen voor vrouwen een ontspanning. Ze houden ervan mooie en nieuwe dingen te kunnen kopen en tegelijk inspiratie op te doen voor nieuwe combies.

Een volgend probleem ligt bij de winkelcentra zelf. Zij zijn namelijk in hoofdzaak op vrouwen gericht. Doordat het vrouwenaanbod veel groter is, wordt het voor mannen al meteen veel lastiger doordat zij langer moeten wachten of slechts om de drie winkels een mannenafdeling kunnen bezoeken. Mannen moeten dan ook gemiddeld anderhalf uur op hun vrouw wachten.

mannenenshoppen3

Een volgend verschil is te vinden in de kledingkeuzes. Vrouwen zijn over het algemeen emotioneler ingesteld en dat weerspiegelt zich ook in hun kledij. Ze kunnen lange tijd bezig zijn met het bijéén zoeken van kleuren, patronen en accessoires die samen een mooi geheel vormen en een weerspiegeling geven van hun gemoedstoestand. Mannen hebben minder feeling met het matchen van kledij. Bijgevolg kiezen ze sneller voor een basic jeans en effen T-shirt. Dat is twee maal winst, want dit is makkelijk samen te stellen en ook snel te shoppen.

mannenenshoppen1

De hamvraag blijft natuurlijk: hoe kan je het dan aangenamer maken voor mannen? Wel eigenlijk is het fout om te zeggen dat mannen niet houden van shoppen. Het is juister om te stellen dat mannen niet houden van shoppen op de vrouwelijke manier. Zoals gezegd krijgen mannen frustraties van het ‘winkel in winkel uit slenteren’. Een eerste stap in de goede richting is op voorhand structuur aan te brengen in je shopnamiddag. Je hebt immers te maken met een jager. Welke winkels ga je doen? Hoe lang ga je winkelen? Wat zoek je precies? Welke kleur? Met deze duidelijke richtlijnen ziet een man al veel duidelijker waar jullie naar toe gaan. Bovendien geeft hem dit ook beter de mogelijkheid om samen met je te zoeken. Probeer vervolgens duidelijk te maken dat zijn mening telt. Daarvoor kun je op zoek gaan naar kledingstukken waarvan je weet dat hij ze ook mooi zal vinden zodat hij geïnteresseerd blijft. De man mag niet het gevoel krijgen als een schoothondje achter je aan te lopen.

Een andere interessante tip is om je man ook af en toe iets te gunnen. Mannen houden van technische snufjes. Je kunt bijvoorbeeld af en toe eens binnen wippen in een telefoonwinkel en hem even laten snuisteren, want eigenlijk kunnen we zeggen dat er op dit domein wel overeenkomsten te zien zijn in de manier van shoppen tussen mannen en vrouwen. Als het gaat om laptobs, GSM’s, kabeltjes, Iphone-hoesjes, DVD’s, …… kunnen mannen wel even doelloos rond kijken zoals vrouwen dat kunnen voor kledij. De iPap wordt een hype trouwens. Dit is een vader die met ‘kindjelief’ in de buggy uren kan rond snuffelen in een Mediamarkt of Apple Store. Dit is dan weer het soort shoppen waar vrouwen meestal een hekel aan hebben. Op dit snijpunt zouden mannen en vrouwen elkaar dus eigenlijk perfect moeten begrijpen als het op shoppen aan komt!

mannenenshoppen2

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.