How to: veilig shoppen online

Antwerpen, Parijs, Londen…..dit zijn de echte droomplekjes als het op shoppen aankomt. Toch lijken deze shoppingsteden steeds meer van de troon gestoten te worden door de online shopwereld, wat in verhouding daarmee natuurlijk een shoppingparadijs is! Online shoppen is hipper, veiliger, goedkoper, vlotter,….. het fysiek shoppen lijkt op geen enkel punt meer de online variant te kunnen verslaan. Maar kloppen deze vooropgestelde beloftes eigenlijk wel? In het dossier ‘Online shoppen’ behandel ik elke week een van de cruciale vragen rond online shoppen.  Lees even mee en word een echte expert zowel off- als online!

onlineshoppen3

We gaan van start met: Hoe veilig is online shoppen?

De (on)veiligheid van online shoppen is tot op vandaag het grootste struikelblok dat mensen ervan weerhoudt hun aankopen online te doen, zeker de Belgen blijken op dit vlak behoorlijk wantrouwig te zijn in vergelijking met de buurlanden.  Dit soort alertheid is ongetwijfeld een must wanneer je online gaat kopen, maar wanneer deze angst je er volledig van weerhoudt de online stap te zetten, kan het er wel toe leiden dat je bepaalde acties of koopjes ontloopt.  Gebruik deze alertheid dus beter om goed na te gaan op welke sites je zorgeloos een aankoop kan doen en op welke niet.

De veiligheid van online shops hangt namelijk vooral af van het type site waarop je je koopje vindt. Als het gaat om officiële webwinkels van gevestigde merken zoals e-bay of Amazon hoef je je geen zorgen te maken. Ook webwinkels van grote ketens die ook in de ‘echte’ wereld bestaan, zoals h&m zullen over het algemeen weinig problemen opleveren.  Grote ketens gaan het risico niet nemen je van een barslechte service te voorzien, ze hebben namelijk een groot imago hoog te houden.

onlineshoppen2.png

Wanneer de site echter niet aan een van deze twee types voldoet, zijn er een aantal criteria die je kan gebruiken om de betrouwbaarheid na te gaan. Ten eerste ga je de contactgegeven analyseren. Als de site betrouwbaar is, kun je uitgebreide informatie terug vinden over de onderneming (adres, e-mailadres, telefoonnummer). Verder moet de verkoper, die soms ten onrechte beweert een vakman, te zijn geregistreerd zijn in het handelsregister en bijgevolg beschikken over een geldig ondernemingsnummer. Voor een vestiging in België kun je dit makkelijk nagaan in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Voor de EU kan dat via de VIES-site van de Europese Commissie.

Vervolgens kun je ook de URL checken. Als het gaat om een ‘https’adres is dit steeds veiliger dan een ‘http’, de toegevoegde ‘s’ staat namelijk voor secure.  Dit wil echter niet automatisch zeggen dat het ‘http’ type een onbetrouwbare site is. Op dezelfde manier zijn er bijvoorbeeld ook kwaliteitslabels zoals BeCommerce en Banxafe, die bijkomende garanties kunnen bieden aan de consument. Ook andere landen beschikken over dergelijke labels zoals Trusted shops in Duitsland, L@belsite in Frankrijk, Thuiswinkel Waarborg in Nederland . Maar opnieuw betekent de afwezigheid hiervan niet meteen dat er aan de alarmbel getrokken moet worden.  Staan er echter allemaal vreemde tekens en cijfers in de URL, dan kun je deze site beter links laten liggen. Bovendien is het belangrijk om de merknaam in de URL te controleren. Vaak worden er valse sites opgericht met een merknaam die maar één letter verschilt van een gevestigde naam zoals Amazoon.

onlineshoppen

Het volgende punt dat je kunt controleren zijn de betalingswijzen, met de nadruk op de meervoudsvorm. Een veilige site zal namelijk steeds meerdere betalingsmogelijkheden aanbieden zodat elke klant op maat bediend kan worden, de klant wordt immers voorop gesteld. Als er echter maar één mogelijkheid is, wijst dit eerder op een louche zaak. Vaak gaat het dan om Western Union, of MoneyGram, wat  betalingssystemen zijn die je beter niet gebruikt voor transacties met onbekenden.

Tot slot kan het altijd interessant zijn om bij twijfel gewoon de naam van de site even op Google in te tikken en wat reacties van andere gebruikers te lezen. Meestal zijn er op discussiefora uitgebreide getuigenissen te lezen. Sommige sites beschikken zelfs over een klachtenforum zoals Light in The Box.

Volgende week:  Is online shoppen goedkoper?

Heb je zelf interessante vragen? Laat het mij weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.