Is online shoppen goedkoper?

Antwerpen, Parijs, Londen…..dit zijn de echte droomplekjes als het aan komt op shoppen. Toch lijken deze shoppingsteden steeds meer van de troon gestoten te worden door de online shopwereld, wat in verhouding daartoe natuurlijk een shoppingparadijs is! Online shoppen is hipper, veiliger, goedkoper, vlotter,….. het fysiek shoppen lijkt op geen enkel punt meer de online variant te kunnen verslaan. Maar kloppen deze vooropgestelde beloftes eigenlijk wel? In het dossier ‘Online shoppen’ behandel ik elke week een van de cruciale vragen rond online shoppen.  Lees even mee en wordt een echte expert zowel off- als online!

Is online shoppen goedkoper?

Lage prijzen zijn vaak dé doorslaggevende factor om je aankopen online te plaatsen. In de meeste webwinkels waarvan de producten ook fysiek verkocht worden, is er inderdaad sprake van een ernstig prijsverschil. Op zich is dat ook vrij logisch: producten kunnen goedkoper aangeboden worden omdat de ketting die de producten doorlopen korter is en er dus minder tussenpersonen een deel van de winst opeisen. Zo is er bijvoorbeeld geen leverancier nodig, maar ook geen personeel dat betaald moet worden. Een online pand bezitten in plaats van een fysieke winkel scheelt ook erg bijzonder veel in kosten. De huurkosten alleen al zijn vaak een flinke hap uit het budget van de winkeleigenaar.

Een online shop heeft bovendien een veel groter bereik. Binnen de kortste keren gaat de handel internationaal. Tot slot mag je niet vergeten dat een online shop 24/7 open is en zo de kans op aankopen per dag een aantal keer verdubbelt in vergelijking met een ‘echte’ winkel. Al deze elementen dragen dus bij tot de lage prijzen die deze online shops te bieden hebben.

Toch hebben online aanbieders het niet makkelijk. De concurrentie is bikkelhard en de winsten miniem. Zelfs de enorm grote spelers zoals Zalando en Bol.com komen met moeite boven de positieve streep.

Dus JA online shoppen is goedkoper MAAR…

…zoals bij vele zaken online zijn er ook hier addertjes onder het gras. Als je echt een knalprijs ziet, kan het altijd interessant zijn om eerst even op andere sites of in echte winkels de prijzen naast elkaar te leggen. Producten die slechts een tiende van de ‘normale’ prijs kosten, zullen wellicht nooit aankomen. Kun je niet vergelijken? Dan is het aangeraden om toch enkele veiligheidsmaatregeltjes te nemen vooraleer over te gaan tot de betaling.

Als het kan, betaal dan gewoon niet online. Verschillende online sites bieden de mogelijkheid om te betalen bij afgifte aan de koerier of om zelf je pakje op een bepaalde plaats af te halen en daar de betaling te doen. Dit is de veiligste aanpak.

Als deze mogelijkheden er niet zijn, moet je nagaan of de betaling gebeurt via een elektronisch beveiligde verbinding. Hoe je dit kunt zien, hangt af van browser tot browser. Voor Mozilla Firefox zal het linkerdeel van de URL balk groen kleuren, voor Internet Explorer is er onderaan een slotje te zien.  Als dit in orde is, is het veilig om je creditkaartgegeven door te geven.

onlinebetalen

Maar ook dan is het nog steeds opletten geblazen, want oplichters kunnen je vervolgens naar een pagina brengen die een kopie is van de betrouwbare banksite en op die manier je inloggegevens ontvangen en misbruiken. Dit fenomeen heet phishing. Het gebeurt vooral via e-mail, waarbij de fraudeurs onder de naam van je bank vragen je inloggegevens of pincode door te geven of te wijzigen. De bijgevoegde link brengt je naar een valse inlogpagina van je bank en alle ingevoerde gegevens gaan rechtstreeks naar de fraudeurs. Een echte bank vraagt nooit vertrouwelijke gegevens via e-mail, dus ga hier nooit op in! Vooraleer je online gaat betalen is het goed om een antiphishingfilter te installeren die dergelijke sites blokkeren. Dit in combinatie met een up-to date virusscan zou voldoende beveiliging moeten geven. Om het nog veiliger te maken kun je beter niet online shoppen als je via Wifi op het internet zit, want dan kunnen er immers nog andere mensen met slechte bedoelingen op datzelfde net zitten.

onlinbetalen3

De prijzen waarmee klanten gelokt worden, kunnen wel eens flink afwijken van de uiteindelijke prijs die je moet betalen. Heel vaak zijn verzendkosten niet gratis of slechts voor enkele producten gratis waardoor dit makkelijk over het hoofd wordt gezien. Hou dus altijd goed in het oog hoeveel kosten er nog bij komen. Zeker als het pakje van het buitenland komt, kan het soms zijn dat er bovenop de verzendkosten ook nog invoerrechten betaald moeten worden. Dit zal de site vaak niet op voorhand vermelden, waardoor je wel eens bedrogen kunt uitkomen. Deze kosten kunnen hier berekend worden. Maak altijd dat je de volledige prijs kent vooraleer je de aankoop bevestigt.

De online betaalveiligheid kan ook nagegaan worden via het aantal betalingsmogelijkheden. Als er slechts één wijze wordt opgedrongen, zit het vaak niet goed. De veiligste manier om online te betalen blijft via een creditkaart. Als een website deze mogelijkheid niet biedt, is dit vaak onbetrouwbaar. Bovendien wordt er vaak gevraagd om vooraf te betalen. Dit is enkel aan te raden als de site over een kwaliteitslabel beschikt. Vooraf betalen voor een product dat niet aankomt zal namelijk duurder uitvallen dan een aankoop in een fysieke winkel. Betaal dus waar mogelijk achteraf, want als je aankoop dan niet aankomt, hoef je zelfs helemaal niet te betalen.

Volgende week: Wat zijn mijn rechten als er iets niet in orde is?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.