Wat zijn mijn rechten bij online shoppen?

Antwerpen, Parijs, Londen…..dit zijn de echte droomplekjes als het aan komt op shoppen. Toch lijken deze shoppingsteden steeds meer van de troon gestoten te worden door de online shopwereld, wat in verhouding daartoe natuurlijk een shoppingparadijs is! Online shoppen is hipper, veiliger, goedkoper, vlotter,….. het fysiek shoppen lijkt op geen enkel punt meer de online variant te kunnen verslaan. Maar kloppen deze vooropgestelde beloftes eigenlijk wel? In het dossier ‘Online shoppen’ behandel ik elke week een van de cruciale vragen rond online shoppen.  Lees even mee en wordt een echte expert zowel off- als online!

Nadat je ten eerste een veilig en betrouwbare site gekozen hebt en ten tweede op een veilige manier betaald hebt, kan er nog steeds iets fout lopen bij de volgende stappen. Denk maar aan beschadigde goederen, goederen die niet aankomen, foutieve prijzen…… In dergelijke omstandigheden is het steeds interessant te weten wat je rechten zijn.

rechten2

80 procent van de klachten over online shoppen heeft betrekking op de levering. Wanneer er sprake is van een vertraging, is de verkoper verplicht je daarvan op de hoogte te brengen. Als je omwille van de vertraging wilt afzien van de aankoop, moet de verkoper je binnen de 30 dagen terug betalen. Bij het niet aankomen van producten of het ontvangen van beschadigde producten is dit ook de volledige verantwoordelijkheid van de verkoper. Hij moet maken dat de aankoop in orde wordt gebracht. Zo lang dit niet het geval is, hoef je niet te betalen.

Bewaar alle formulieren, leveringsbonnen, maar ook e-mails in verband met de aankoop goed. Dergelijke zaken kunnen in het slechtste geval dienen als rechtsgeldig bewijs!

Ook voor nieuwe producten die je online koopt, heb je een garantierecht. Concreet betekent dat dat de klant tot 2 jaar na de aankoop recht heeft op een herstelling, terugbetaling of vervanging. Het is dus altijd belangrijk dit tijdig te melden aan de verkoper. Bijkomende kosten voor de terugzending moeten betaald worden door de verkoper. Deze regeling geldt echter enkel voor de Europese Unie. Daarbuiten kan de garantieregeling verschillen van land tot land en zelfs van verkoper tot verkoper.

Naast het recht op garantie is er ook voor online aankopen een herroepingsrecht. De verplichte herroepingstermijn bedraagt minimum 14 dagen. Kosten voor het terugzenden van het product zijn wel voor de rekening van de klant. Let wel op de voorwaarden die hieraan verbonden zijn en bovendien ook verschillen van product tot product. Voor bederfbare producten bijvoorbeeld is de termijn vaak korter of voor multimedia is het vaak zo dat de verpakking ongeopend moet zijn.

Volgende week: online shoppen in het buitenland, een goed idee?

e-commerce concept.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.