How to: je eigen kledingstijl ontwikkelen

Een tijdje terug vroeg ik jullie in een IG poll of jullie weten wat jullie kledingstijl is. Hieruit bleek dat slechts 29% volmondig ja zegt. Het grootste deel (57%) twijfelde en 14% gaf aan helemaal niet te weten welke kledingstijl bij hen past. Dat is natuurlijk zonde! Want weten welke kledingstijl bij je past is super makkelijk! Je hoeft dan namelijk nooit meer echt na te denken over je kledij, je weet gewoon dat het goed zit. Bovendien voel je je ook goed in je kledij en straal je dat ook uit naar anderen. 

Toch verwondert mij het niet dat zo een groot percentage aangeeft het niet te weten. Wij dames cijferen ons namelijk snel weg wanneer het gaat om kledij. We kiezen vaak voor hetzelfde omdat dat makkelijk is, of we kiezen voor kledij die lekker ruim en comfortabel zit zodat we onszelf en ons lichaam waar we minder tevreden over zijn kunnen verstoppen. Of we zijn mama’s met een superdruk leven en kiezen steevast voor kidsproof kledij. 

Allemaal zeer begrijpelijke redenen, maar laten we ook even aan onze eigen feel good denken. Met de blog van vandaag wil ik jullie in enkele stappen helpen om te ontdekken welke kledingstijl bij je past. 

  1. Kijk naar wie jij bent

En daar komt al die eerste moeilijke stap. Veel dames denken dat kledingstijl in eerste instantie afhangt van je figuur en je job, en uiteraard spelen die dingen mee, maar het begint eigenlijk allemaal bij jou! Wie ben jij? Wat past bij jou? Sta even stil bij je persoonlijkheid, en vraag eventueel hulp aan iemand anders. Welke persoonlijkheidskenmerken passen bij jou? 

Kijk naar de figuur hieronder en kies welke woorden bij jou passen. Op basis van de kleuren van de woorden onderscheiden we 4 grote kledingstijlen. Kies je vooral oranje woorden dan past een casual stijl bij jou. Denk hierbij aan comfortabele truien en makkelijke boots (foto 2). Kies je eerder voor de rode woorden dan past een meer uitgesproken stijl bij jou. Durf speciale accenten leggen bijvoorbeeld in harde kleuren of speciale stoffen (foto 3). Kies jij voor geel dan past een speelse en romantische stijl bij jou; kies voor speelse prints zoals bloemen en werk met veel accessoires (foto 4). Kies je tot slot voor de blauwe woorden, dan past een rustige en eerder klassieke stijl bij jou. Kies voor zachte kleurcontrasten en tijdloze details (foto 1). 

2. Kijk naar wat je mooi vindt

Kledingstijl hangt dus af van wie jij bent, qua persoonlijkheid, maar natuurlijk moet je het ook mooi vinden. Meestal hangen die twee dingen samen, maar dat is dan ook weer niet altijd zo. Daarom spreken we soms van primaire en secundaire kledingstijlen. Je kan er dus meer dan 1 hebben. Om te kijken welke stijlen je mooi vindt neem je er een magazine of Pinterest bij en kies minstens 5 foto’s van outfits die je mooi vindt. Kijk of je een duidelijke stijl kan zien terugkomen in de foto’s. En kijk of deze stijl past de stijl die je uitkwam bij oefening 1.

3. Kijk naar je figuur

Uiteraard gaan we ook rekening houden met je figuur, maar dat komt hier maar op de derde plaats. Zowat elke stijl kan aangepast worden naar elk figuur, dus wat je mooi vindt en wat bij je persoonlijkheid past is het vertrekpunt. Belangrijk om op te letten bij je figuurtype is je spieropbouw. Ben je iemand met ronde spieropbouw (ronde billen en schouders) dan staat een speelse of casual stijl beter bij jou. Heb je eerder een hoekige opbouw, dan sta je beter met de stijve stoffen van de gewaagde of klassieke stijl. Kijk verder bijvoorbeeld ook naar taille. Heb je een duidelijke taille dan moet je die steeds accentueren.

4. Kijk naar je levenssituaties

Niet elke stijl is geschikt voor elke situatie, daarom moeten we ook even stilstaan bij welke situaties waarin je terecht komt. Het kan bijvoorbeeld wel zijn dat de casual stijl hierboven het beste bij je past maar dat je deze niet geschikt vindt om te gaan werken. Daar wordt bijvoorbeeld een meer klassieke stijl verwacht. In dat geval kan je de casual stijl houden voor het weekend en kan je voor het werk proberen te combineren. Misschien kan je voor je werk geen losse broek met gebreide trui dragen, maar kan je wel voor de losse broek gaan in combinatie met een formele bloes. Zo leer je stijlen combineren. Denk dus na of de stijlen die hierboven uit de oefeningen komen passen bij jouw levenssituaties.

5. Laat je bijstaan door een professional

Jezelf objectief bekijken en beoordelen is niet makkelijk. Dat zie ik maar al te vaak bij de kleuranalyses waarbij twee dames samen komen. Bij zichzelf zien ze vaak moeilijk wat de kleuren bij hen doen omdat ze bevooroordeeld zijn door met welke kleuren ze zichzelf steeds zien en door welke kleuren ze mooi vinden. Bij elkaar zien ze het echter veel beter. Iemand anders kijkt met een objectieve blik naar jou en je figuur en ziet daardoor beter wat er past en wat er fout loopt. Het is dus helemaal niet erg om hulp in te schakelen. 

Wil je graag zelf aan de slag maar toch onder begeleiding, dan kan je de online garderobe cursus volgen. Met deze cursus ga je aan de hand van online seminars en opdrachten met je eigen kleerkast zelf ontdekken welk kleurtype en figuurtype je hebt, welke stijl je hebt en ontwikkelen we met de opdrachten een kleerkast die echt bij je past! Alle info vind je hier

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.