Het grote jeansdossier: Welke pasvormen, kleuren en lengte van jeans passen bij mij?

Bij een styling advies krijg ik altijd heel veel vragen over de keuze van jeansbroeken. Ondanks het enorme aanbod vinden jullie het heel moeilijk om een goede jeansbroek te vinden. Of komt het misschien net door dat enorme aanbod? De hoeveelheid pasvormen, lengtes en kleuren van jeansbroeken zijn de laatste jaren enorm toegenomen. En niet elke optie is geschikt voor ieders figuur. Met dit jeansdossier wil ik jullie een overzicht geven van enkele algemene regels die je zullen helpen een juiste jeans uit te kiezen. 

De pasvorm

Laten we meteen met het moeilijkste beginnen: de pasvorm. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende pasvormen. Ik deel ze meestal in in skinny, straight, bootcut/flared en momfit/boyfriend. De straight optie, wat eigenlijk de originele vorm is van de jeansbroek past bij ieders figuur. Deze camoufleert of accentueert namelijk niet. Daar tegenover staat de skinny die net wel heel sterk accent legt op de heupen. De skinny creëert een trechtereffect, waardoor je onderbenen erg smal worden en je heupen net breder lijken. Op de foto hieronder zie je het verschil tussen een skinny en straight. Wil je geen accent op de heupen, vermijd dan beter de skinny. 

Wil je echter je heupen camoufleren en dus smaller doen lijken kies dan voor de derde categorie, namelijk bootcut of flared. Het verschil tussen beiden ligt in de breedte van de broek ter hoogte van de bovenbenen. Een bootcut heeft een aansluitend deel bij de bovenbenen terwijl de flared over je hele been breed blijft. Het camouflage-effect zit hem echter in de pijpen van de broek. Doordat deze onderaan breder zijn krijg je meer evenwicht ten opzichte van de heupen. Er is nu geen sprake van een trechter effect zoals we bij de skinny krijgen, maar de lijn loopt horizontaal. 

Tot slot is er de momfit/boyfriend jeans. Ik noem ze ook wel graag baggy jeans. Deze broeken zitten los rond de bovenbenen en zijn vaak iets meer aansluitend naar onder toe. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze gebaseerd op jeans modellen voor heren. De stikking is daarom niet gericht op de vrouwelijke vormen, waardoor deze broek vaak onze vrouwelijke kenmerken afvlakt. Je hoort het al deze broek doet eigenlijk niets goed voor het vrouwelijk figuur. Ik raad deze broek dan zeker ook niet aan voor dames die reeds onzeker zijn over hun lichaamsbouw. 

Hieronder zie je het verschil in effect tussen een skinny en bootcut.

De lengte

Vroeger kwam een jeans altijd tot op de schoen. Tegenwoordig heb je ook enkele modellen die op de enkels vallen en culottes (brede pijpen tot halfweg kuiten) of zelfs een bootcut die stopt ter hoogte van de kuiten. Lengtes van broeken hebben een impact op jouw eigen lengte. Een broek die tot op je enkels valt accentueert je volledige lengte. Broeken die ter hoogte van de kuiten stoppen doorbreken je lengte waardoor je korter lijkt. Bovendien zorgt de zoom van de broek voor een soort horizontale lijn op de kuiten waardoor je kuiten zwaarder kunnen lijken. Overal in je outfit waar je horizontale lijnen vormt leg je namelijk extra accent. 

De kleur

De klassieke jeansbroek is blauw, maar ook binnen blauw heb je oneindig veel tinten. Je hoort vaak de algemene regel dat bleke dikker maakt en donkere kleuren afslanken. Ik moet bevestigen dat dat klopt en zeker voor jeans. Jeans is een zware stugge stof waardoor die sowieso reeds niet goed camoufleert. Camoufleren gaat veel beter met losse zwierige stoffen. Een jeans in een donkere kleur, zoals zwart en donkerblauw zal je benen dus slanker doen lijken terwijl licht kleuren zoals wit en beige net het tegenover gestelde doen. Op de foto hieronder zie je het verschil tussen een licht en donkerblauwe jeanskleur.

Ziezo hopelijk kan je met deze tips betere keuzes maken op jeansvlak. Raak je er toch nog niet helemaal aan uit, laat je dan bijstaan door een professional? Bij een online personal shopping bijvoorbeeld kan je mij specifiek aangeven dat je zoekt naar een goede jeans en doe ik je een aantal voorstellen op basis van wensen, stijl en figuurtype. Wist je trouwens dat je eerste online styling gratis is? Klik hier voor meer informatie. 

De taille hoogte

Tot slot is er ook veel te doen over de taille hoogte van de broek. We maken een onderscheid tussen laag, midden en hoog. Een lage taille legt het accent op de heupen. Je creëert dan een horizontale lijn ter hoogte van de heupen waardoor die extra accent krijgen. Een hoge taille daarentegen legt die horizontale lijn in de taille, het smalste punt van je lichaam. Daardoor lijk je slanker met hoge taille broeken. Draag dus zeker ook een top of bloes in de broek zodat je dat accent op de taille kan behouden. Op de foto hieronder zie je het verschil tussen lage en hoge taille.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.