Wit draag ik niet”. Maar waarom eigenlijk niet?  3 mythes over wit ontkracht

Er lijkt iets te zijn met wit. Zoveel dames komen bij mij voor een kleuranalyse met de stelling “wit draag ik niet”. Verschillende argumenten volgen daarop, met als de twee koplopers: “Het maakt me bleek en ik ben al zo bleek” en “Het maakt me dik”.  Dit staat natuurlijk helemaal in contrast met het merendeel van ons dat ervoor kiest om te trouwen in het wit. Je trouwdag, een dag waarop je er prachtig wil uitzien en je stralend wil voelen. En dan kan dat ineens wel met wit. Bizar toch? 

Zelf ben ik grote fan van wit, en daarom wil ik in deze blog de belangrijkste mythes rond wit ontkrachten. 

  1. Wit is wit

Het issue met wit begint vaak met een gebrek aan nuance wanneer we het hebben over wit. Hebben we het over kleuren zoals blauw of groen dan worden er al gauw onderscheidingen gemaakt tussen lichtgroen en donkerblauw of zelfs tussen pastelgroen of hard blauw. Voor wit maken we deze onderscheidingen niet; wit is wit. Maar net zoals voor alle andere kleuren zijn er heel veel variaties van de kleur wit. Denk maar aan roomwit en grijswit, of zelfs eierschaalwit. Je kan niet alle varianten van wit over dezelfde kam scheren. Het kan namelijk goed zijn dat de ene tint wit je helemaal niet goed staat en de andere dan weer wel.

Om dit te bepalen leg ik bij de kleuranalyse natuurlijk geen 30 verschillende tinten van wit, maar wel twee: een warme en een koele. Warm wit noemen we in de volksmond vaak ecru. Afhankelijk van of je een koel of warm type bent zal slechts een van beide varianten van wit je goed staan. Welke jou goed staat , hangt af van de ondertonen van je huid. Heb je een rozige huid dan kies je beter voor wit; heb je veel gele tonen in je huid dan kies je beter voor ecru. Dat zie je ook bij de voorbeelden hieronder. Bij de tweede dame, waarvan de roze ondertonen duidelijk zichtbaar zijn in haar lippen, staat de witte kleur veel beter. Haar gezicht klaart op met de witte kleur. Ik kies bewust voor het eerste voorbeeld voor een extreem voorbeeld. De meeste Vlaamse dames hebben niet zoveel geel pigment in hun huid, maar hiermee is het wel duidelijk. De spierwitte kleur doet haar huid grijzig lijken, een beetje ziek zelfs, terwijl de ecru kleur veel meer in harmonie is met haar ondertonen; 

2. “Wit maakt me bleek”

Dit is zo een klassieker: Ik ben al bleek en wit zal me dus nog bleker maken. Dit is helemaal niet waar! En dat wil ik jullie maar al te graag bewijzen. Kleuren komen optimaal tot uiting wanneer ze in hard contrast staan met andere kleuren. Wanneer je dus een lichte en een donkere kleur samen zet zullen deze extra hard aankomen, want ze versterken elkaar in het contrast. Wanneer je echter twee kleuren samen zet die dicht bij elkaar liggen qua tonen, vloeien ze een beetje in elkaar over en krijg je veel minder contrast. De kleuren versterken elkaar dan niet maar vloeien over. Wanneer je dus een bleke huid hebt en je wil niet dat die nog bleker gaat lijken, kies je dus voor weinig contrast, zoals wit of een andere bleke kleur. Iemand met een heel lichte kleur die kiest voor zwart zal er veel bleker uitzien dan dat die kiest voor wit. 

Het is belangrijk om bij de voorbeelden echt te kijken naar wat er gebeurt met de kleur van de huid. De man in het eerste voorbeeld is helemaal erg bleek, zijn huid alsook zijn haarkleur is bleek. Zwart hierbij is dus een heel sterk contrast met het geheel en maakt zijn huid nog bleker. Wit daarentegen sluit beter aan bij de bestaande tonen en maakt niet bleker. De dame in het tweede voorbeeld heeft een heel bleke huid, maar wel donker haar, waardoor zij iets makkelijker wegkomt met de zwarte kleur. Toch maakt de zwarte kleur haar huid nog bleker in vergelijking met de witte kleur. 

3. Wit maakt me dik”.

Nog zo een klassieker: wit maakt me dik. En deze ga ik niet voluit ontkrachten, want ja hier zit een basis van waarheid in: een donkere kleur zal meer afslanken dan een bleke kleur. We hebben het hier dus niet enkel over wit, maar over lichte kleuren in het algemeen. Dit betekent echter helemaal niet dat je geen wit moet dragen wanneer je je onzeker voelt over je lichaam. Het betekent wel dat je kan stilstaan bij waar je wit gaat dragen. Wanneer je vooral onzeker voelt over je bovenlichaam, kies dan voor een donkere of een andere topkleur uit je palet bovenaan en kies voor een lichte kleur onderaan.  De lichte kleur trekt de aandacht en die wordt dus afgeleid van hetgene waarover jij je niet goed voelt. Daarenboven is de stof ook heel bepalend. Een soepele stof camoufleert veel meer dan een stijve of aansluitende stof. 

Ook niet onbelangrijk is dat indien wit in jouw ideale kleurenpalet zit, het nog steeds een betere keuze is dan de kleuren die niet in je palet zitten. Ja het kan je zwaarder doen lijken, maar het kan ook je gezicht doen stralen en dat is een belangrijkste. De dame hieronder bijvoorbeeld staat heel goed met wit; het doet haar huid stralen en maakt haar daarom zeker niet dik. De kaki kleur daarentegen een stuk donkerder maar past veel minder bij haar gezicht, maar daar ze minder straalt met deze outfit. Idem voor de rode kleur die eigenlijk te hard is voor haar waardoor deze met alle aandacht gaat lopen. In plaats van naar het gezicht te kijken, kijkt men naar het bovenlichaam en dit kan de rondingen dus net accentueren.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.