How to wear: de correcte kleuren op het werk

Nadenken over een correcte outfit is niet enkel een must voor een leuke party of etentje tijdens het weekend, ook tijdens de werkdagen is het interessant om even stil te staan bij je kledingkeuzes. De kleuren die je draagt op het werk stralen namelijk een bepaalde boodschap uit naar je medecollega’s. Zonder dat je je ervan bewust bent, zal het beeld dat je medewerkers van je hebben beïnvloed worden door de kleuren die je draagt. Daarom is het misschien toch even interessant om te kijken wat die kleuren dan betekenen.

Zwart/grijs/donkerblauw

We weten allemaal dat dit de kleuren zijn die geassocieerd worden met de big business. Ze zijn tijdloos en stralen elegantie uit. Als je ze té eentonig combineert, resulteert het vaak in een saaie uitstraling. Probeer het geheel een beetje persoonlijk te maken door bijvoorbeeld een sjaaltje of pumps in een contrasterende kleur toe te voegen. Blauw wordt beschouwd als de meest stabiele kleur, ideaal om de spanningen in het bedrijf onder controle te houden.

 

Bruintinten

De bruindragers zijn betrouwbare mensen. Ze komen vriendelijk en betrouwbaar over en stellen de gesprekspartner meteen op hun gemak. Vrouwen in een bruin mantelpak zouden een boost in geloofwaardigheid ervaren.

 

Rood

Rood heeft nog steeds een enorme kracht en agressie in zich. Dit wordt eerder afgeraden als kleur om op kantoor te dragen. Maar ook bij verkopers lijkt het geen topper te zijn, want onderzoek toont aan dat verkopers met een rode t-shirt minder verkopen omdat klanten makkelijker een ontwijkingsgedrag vertonen tegenover deze kleur. Dit effect ontstaat natuurlijk vooral als je overdrijft. Een paar rode accenten daarentegen kunnen wel positieve effecten hebben, omdat ze je meteen meer kracht en zelfvertrouwen doen uitstralen zonder bedreigend over te komen.

 

Groen

Het groene licht betekent doorrijden, groene kledij staat dan ook voor toegankelijkheid en harmonie. Donkergroen zou ook een uitstraling geven van iemand die zich wil inzetten voor een betere wereld, al dan niet op het vlak van milieu. Het is zeker ook een aanrader voor wie snel last krijgt van vermoeide ogen door het computerscherm, want groen zou een rustgevende invloed hebben hierop.

 

Geel

Dit is ongetwijfeld een kleur om happy van te worden, maar net zoals de zon bij ons erg onstabiel is, staat ook deze kleur voor een weinig stabiele persoonlijkheid. Een overdreven gele outfit is dus geen aanrader, maar een goed gedoseerde hoeveelheid geel daarentegen maakt je meer optimistisch en vrolijk. Bovendien is geel de kleur van de communicatie, het nodigt mensen uit om een gesprek met je aan te gaan.

 

Turquoise

Opvallen zonder té te zijn, dit is wat turquoise doet. Het is dan ook een ideale kleur om presentaties te geven op het werk. En alsof dit nog niet genoeg is zou deze kleur ook de intuïtie kunnen versterken, misschien wel een aanrader voor de mannen?

 

Wit

Wit staat voor perfectie en zorgzaamheid. Het is een kleur die zowat voor elke situatie geschikt kan zijn, maar overdrijf er niet mee, want teveel wit maakt dat je eerder een onzekere en verlegen indruk nalaat, niet zo geschikt dus voor op de werkvloer. Moet je optreden als mediator in een conflict of moeilijke onderhandeling, dan is wit de ideale kleur om dat te doen, want het wijst op een onpartijdigheid.

 

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.