How to choose: een zonnebril

Met de zomer in zicht wordt het tijd om ons een nieuwe zonnebril aan te schaffen, want wees eerlijk, zonnebrillen heb je toch nooit genoeg?! Er bestaat namelijk een erg uitgebreid aanbod van modellen en vormen van brillen, maar niet elk type is geschikt voor elke gelegenheid en bovendien ook niet voor elk gezicht. Een zonnebril kiezen die zowel bij je innerlijk als je uiterlijk past is een must, maar hoe doe je dat?

Ten eerste is de vorm van je gezicht allesbepalend voor je zonnebrilkeuze. De algemene regel daarbij is dat je een vorm kiest die tegengesteld is aan de vorm van je gezicht: mensen met een rond gezicht bijvoorbeeld kiezen een hoekig montuur. Dit is de simpele regel. De moeilijke regel is iets uitgebreider dan dat en onderscheidt zeven gezichtstypes. Vierkante gezichtjes staan erg goed met de ronde glazen die nu erg trendy zijn. Zo wordt je gezicht breder gemaakt. Kies zeker niet voor erg brede monturen. Een hartvorming gezicht staat goed in combinatie met een bril zonder of met erg lichte randen zodat het voorhoofd ietsje smaller lijkt. Voor een omgekeerd hartvormig gezicht kun je dan weer beter het tegenovergestelde doen: de bredere kaaklijn moet in evenwicht gebracht worden met een montuur dat breed is zodat het voorhoofd breder lijkt. Voor een rond gezicht is zoals reeds gezegd een hoekig montuur een aanrader. Ook donkere kleuren staan goed bij dit type, want ze doen het gezicht smaller lijken. Mensen met een ovaal gezicht zijn de gelukhebbers, zij kunnen namelijk elk type zonnebril dragen. Voor mensen met een lang smal en hoekig gezicht wordt er een breed montuur aangeraden. Grote ronde glazen bijvoorbeeld doen het gezicht minder lang lijken. Een ander manier om breedte toe te voegen, is een bril te kiezen met een fantasietje ter hoogte van de slapen. Ten slotte is er het diamantvormig gezicht. Hiervoor is de pilotenbril het ideale type van zonnebril. zonnebril8

 

Ook voor het kiezen van de kleur van je zonnebril bestaan er richtlijnen.  Deze worden bepaald door je kleurtype, namelijk warm of koud. De zomer- en wintertypes vormen samen de koude types (roze huid en zwart of asblond haar). De warme types daaronder vallen herfst en lentetypes (perzikachtige huidskleur en goudblond of –bruin haar). Het wordt aangeraden om een kleur van montuur te kiezen die in overeenstemming is met je kleurtype. Voor koude types zijn dat grijs, zilver, zwart, licht blauw of muntgroen. Bij warme types staan goudtinten en bruin erg goed. In de figuur vind je de geschikte kleuren terug per kleurtype. Dit geldt overigens niet alleen voor de kleur van je zonnebril, maar voor je hele garderobe.

zonnebril9

 

Het volgende punt waarop je moet letten bij het aanschaffen van een zonnebril is de grootte van je neus. Een grote neus vraagt een grote zonnebril, maar een kleine neus niet noodzakelijk een kleine. Beter is het om te kiezen voor een bril in een lichte kleur waardoor de neus langer gaat lijken.

Vervolgens beslis je over de kleur van de glazen. Belangrijk hierbij is dat de kleur je huid niet doet vervagen. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor een contrasterende kleur tegenover je huid. Altijd safe echter zijn donkerbruine glazen.

 

Tot slot mag je niet vergeten dat de belangrijkste functie van een zonnebril nog steeds is om je ogen te beschermen. Daarom is het belangrijk niet alleen naar het trendy aspect te kijken, maar ook naar de kwaliteit en bescherming die de bril je biedt. Om je ervan te kunnen verzekeren dat de bril een goede bescherming biedt heb je er ééntje nodig met een label van UV-400 of 100% UV bescherming.  Bovendien zijn niet alleen de ogen gevoelig voor de zon, ook de dunne huid rond de ogen, raakt makkelijk letterlijk verschrompeld door de zon. Een breder montuur dat dus ook deze plekken beschermd kan rimpels voorkomen.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.