How to choose: de correcte kledingmaat in het buitenland

Shoppen in het buitenland, dit maakt de zomer juist zo zalig! Tot je aan de pasfase bent aangekomen. Niets is zo vervelend als drie keer heen en weer te moeten lopen tegen dat je de correcte maat gevonden hebt, om dan nog maar te spreken over de ‘ik ben verdikt’ drama’s achteraf. Om het jezelf en je partner wat aangenamer te maken, is het bij de hand houden van een correcte kledingtabel van het land waar je naar toe gaat een goed idee. En deze tabellen, die vind je hier!

Schoenmaten

Om te beginnen zijn er de schoenmaten. In Europa worden over het algemeen de Europese schoenmaten gebruikt zoals we die in België kennen. Engeland echter vormt hierop een uitzondering en ook in Italië zijn er wel eens andere maten terug te vinden.

kledingmaten2

Kledingmaten

De kledingmaten gelden voor alle types van kledij (topjes, t-shirts, rokjes….) voor dames. Deze maten verschillen heel sterk van land tot land. Italië bijvoorbeeld staat ervoor bekend erg kleine maatjes te hebben. Dit geldt ook als je in een ander land iets koopt van een Italiaans merk. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van internationale maten, die worden met letters uitgedrukt.

kledingmaten3

Uiteraard moet je er blijvend rekening mee houden dat maten ook nog eens kunnen verschillen van merk tot merk. Via deze site http://myfashionsize.com/ kan je per merk je maat laten berekenen op basis van je lengte en gewicht. Dit zijn richtlijnen, passen blijft toch altijd een must vind ik.

Voor heren lopen de maten iets meer gelijk:

kledingmaten4

Voor de herenhemden zijn alle maten in Europese landen gelijk, behalve in Engeland zie je soms andere maten, maar meestal zijn beiden dan vermeld.

kledingmaten5

BH-maten

Het volgende moeilijk geval zijn BH-maten. In België wordt er vaak gewerkt ofwel met de Europese maten ofwel met de Franse (Europese maten + 15).

kledingmaten8

kledingmaten7

Ziezo, met deze tabellen zal elke binnenlandse én buitenlandse shopdag een succes zijn!

kledingmaten1

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

 1. Hallo

  Wij zijn twee vriendinnen en wij hebben dezelfde BH-maat. Wij begrijpen dit niet hoe dit kan :s Kan je uitleggen hoe die maten juist werken? Even voor de duidelijkheid onze borsten zien er van verschillende grootte uit.

  Groetjes
  xoxo

  1. Hoi Lisa,

   Hier een korte uitleg over hoe de Belgische BH-maten werken:

   De cijfers van de maat geven de omtrek van de BH weer. Je kunt gewoon je omtrek onder je borsten meten en dan kies je een maat die daar niet meer dan 5cm van afwijkt.

   De letters staan voor de Cup en deze kun je bepalen door het verschil te meten tussen de omtrek op je borsten en er net onder. De regels vind je hier: http://www.ergonomiesite.be/antropometrie/bh_maat.htm

   Ziezo, schept dit een beetje duidelijkheid?

   Groetjes Lunefashion!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.