Hoeveel contrast mag ik dragen en waarom?

Een kleuranalyse staat niet alleen stil bij je kleurtype, maar gaat ook dieper in op het combineren van kleuren. Een van de centrale elementen bij het combineren van kleuren is de hoeveelheid contrast tussen de kleuren die je gaat combineren in je outfit. Veel contrast creeër je door kleuren te combineren die ver uit elkaar liggen qua tint en ondertoon.

Hoeveel contrast jij in je outfit mag verwerken hangt af van de hoeveelheid contrast die je in je gezicht hebt. Hoe meer contrast je in je gezicht hebt, hoe meer kleurcontrasten je ook aankan zonder zelf te verdwijnen in het plaatje. Er is een heel makkelijke manier om te achterhalen hoeveel contrast jij hebt. Je kan dat namelijk doen met een foto van je gezicht in grijswaarden en vervolgens je haar, haarschaduw, ogen, huid en lippen te beoordelen op een grijswaardenschaal. Op basis van deze vergelijking zijn er drie soorten contrasttypes mogelijk: licht contrast, medium contrast en hoog contrast.

schaal

Licht contrast

Een licht contrast betekent dat de tonen van de verschillende delen van je gelaat vrij dicht bij elkaar legen. Deze mensen hebben over het algemeen een heel zachte en lieve uitstraling. Zomertypes hebben meestal het minst contrast in hun gezicht. Op de schaal betekent een licht contrast dat al je scores tussen de 1 en 6 liggen.

Een licht contrast in het gelaat betekent ook een licht contrast in de kledij. Types met een licht contrast zijn niet de types om aan color blocking te doen of om erg opvallende statements in hun outfit te verwerken. Het probleem hiermee is namelijk dat je eigen gelaat dan niet meer tot zijn recht zal komen en mensen dus enkel naar de kleuren gaan kijken. Het combineren van lichte en zachte kleuren is dus een must. Denk bijvoorbeeld aan een outfit in pastelkleuren. Natuurlijk is dit in de winter niet altijd gemakkelijk. Het is dan echter beter om een volledige outfit in iets donkerdere tinten te maken, zoals grijs en lichtbruin, dan om met erg harde kleuren zoals zwart wit te gaan combineren.

Medium contrast

Je beschikt over een medium contrast als je waarden overheen de verschillende delen een beetje verspreid liggen over het midden de schaal, dus niet bij de uitersten. Deze middencategorie kan een middelmatige hoeveelheid contrast aan. En belangrijk is dan ook dat zij zeker voldoende contrast toevoegen, want anders zal hun gelaat onvoldoende uitstraling krijgen.

Een medium contrast is eigenlijk het makkelijkste contrast, want het gaat om combinaties van verschillende kleuren, zonder uitersten te gaan clashen. Soms kan je met een subtiele toevoeging de outfit net dat tikkeltje meer contrast geven, bijvoorbeeld door donkere knoopjes op het bloesje of door witte polka dots op een donker truitje of zelfs door de donkere schoenzool van je sneakers die zich lichtjes laat zien.

Hoog contrast

Een hoog contrast is iets typisch voor wintertypes. De kleur van hun huid is vaak erg bleek en de kleur van hun haar is dan weer enorm donker. Het resultaat is dat de contrastanalyse bijna alle verschillende tinten van de schaal weergeeft. Vanaf dat je meer dan 6 categorieën hebt en dan vooral ook de uitersten mee opneemt, val je onder hoog contrast. Dit zijn de dames die ook helemaal geen make-up nodig hebben om hun gezicht te doen spreken, de vele kleurverschillen doen dat al. Vaak hebben dames met een hoog contrast een iets strengere uitstraling.

Dames met een hoog contrast hebben kleur nodig! Het meest harde contrast dat je kan maken is wit en zwart combineren. Deze types staan dan ook prachtig met deze combinatie. Andere ideale kleuren om in hoog contrast mee te combineren zijn fel rood, fel geel en kobaltblauw.

Ziezo, dan kunnen jullie nu allemaal aan de slag gaan met het analyseren van jullie contrast. Wil je toch graag nog meer informatie over de kleuren die bij je passen en hoe je die kan combineren, kijk dan zeker een keertje naar mijn aanbod kleur- en stijlanalyses.

 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.