5 tips voor duurzaam shoppen

Vorige week vroeg ik in de stellingen op Instagram wie van jullie duurzaam shoppen belangrijk vindt. Maar liefst 86 % van jullie gaf aan dit belangrijk te vinden. Dat is top! Minder goed is echter dat bij de volgende stelling 80% het moeilijk vindt om duurzaam te shoppen voor kledij. Daarom deze blog vandaag: 5 tips om duurzaam te shoppen;

Tip 1: Koop Belgisch

Er zijn heel wat leuke Belgische merken en dit in verschillende prijsklassen. Veel van deze merken zijn minder bekend, dus is het hoog tijd om ze te leren kennen. Op deze website vind je een overzicht van alle duurzame Belgische modemerken: https://ikkoopbelgisch.be/nl/belgische-merken?cat%5B0%5D=mode-en-accessoires

Dit is een van mijn favorieten:

https://www.souvenirsdepomme.be: Souvenirs de pommes werd enkele jaren geleden heel bekend met hun oorbellen met stoffen strikjes en perlefien. Ze maken echter nog steeds heel leuke en hippe juweeltjes. 

Tip 2: vermijd miskopen

Miskopen komen helaas nog steeds heel vaak voor. Er zijn twee grote oorzaken van miskopen: 1) te snel beslissen en 2) niet goed weten wat er bij je past. Eigenlijk zijn ze beiden makkelijk op te lossen. Mijn mama had vaak een techniek waarbij ze eerst de hele winkelstraat doet zonder iets te kopen. Eens  je op het einde komt vraag je je af welke dingen je bijgebleven zijn, dat zijn de dingen die je echt graag wilt. Ga je dan naar de winkel terug en het stuk is weg, tjah dan heeft het lot beslist. Het tweede probleem kan je oplossen door beter te ontdekken wat er bij je past bijvoorbeeld door middel van een kleur- of stijlanalyse. Vaak willen dames wel eens nieuwe kleuren proberen en experimenteren ze er op los, maar dit resulteert in miskopen. Het is beter om eerst even samen te kijken welke kleuren bij je passen en pas dan te experimenteren. Een kleur- en stijlanalyse is eigenlijk een investering in een meer duurzame kleerkast. Eens je weet wat er bij je past, kan je ook eventueel wat meer budget vrijmaken voor enkele stuks die je erg lang en goed zal kunnen dragen en combineren.

Tip 3: ga voor tweedehands

Het tweedehands aanbod is enorm! Bovendien staan er enorm veel leuke items te koop! Je kan hier zeker en vast enkele leuke vintage items scoren. Combineer deze met hedendaagse stuks voor een leuke en duurzame look. Hier vind je een overzicht van enkele leuke vintage winkels in Vlaanderen https://newsmonkey.be/for-the-love-of-vintage-dit-zijn-de-9-leukste-tweedehandswinkels-van-het-land/

Wist je trouwens dat Zalando nu ook een pre-owned aanbod heeft? 

Tip 4: Accessoires zijn key

Je hebt het me al meerlmaals horen zeggen, maar accessoires maken je look. Je kan een outfit volledig veranderen door er verschillende accessoires aan toe te voegen of weg te laten. Bovendien zijn accessoires budgetvriendelijk. Wil je echt accessoires waar je veel mee kan doen, kies dan voor volledig zilver of gouden accessoires. 

TIP 5: sta eens stil bij de prijsopbouw van het kledingstuk

Ik moet eerlijk zijn dat dit iets is wat ik zelf nog niet gedaan heb, maar vind het wel super interessant. Laten we beginnen met de BTW. We weten allemaal dat we 21% voor de staat betalen. Ten tweede gaat een heel groot deel naar de huur van het pand en de betaling van het personeel dat steeds voor je klaarstaat. Om netto 1500 euro te kunnen verdienen moet een verkoopster zeker 200 items aan 100 euro per maand kunnen verkopen, dat is toch heel wat. Het derde grote deel gaat naar marketing kosten, zoals website, reclame, software enz. De website Cosh heeft het allemaal nog een beetje dieper uitgespit, zoals je kan zien in onderstaande figuur die zij opgesteld hebben. 

https://cosh.eco/nl/blog/duurzame-solden

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.