Kleur- en stijladvies: de gouden regels

Als jullie denken hier dé gouden regels te vinden voor kleur- en stijladvies, wel dan hebben jullie het mis!

Zoals jullie wellicht al weten heb ik al mijn diploma van kleurconsulent en ben ik nu ook bezig met het afronden van mijn dimploma stijlconsulent. En hoewel ik dacht dat al deze kennis het mij makkelijker zou maken om te shoppen en outfits te kiezen ’s morgens, is het er alleen maar slechter op geworden. En daarom deze kritische noot vandaag…

Het probleem is dat ik eigenlijk niet geloof in regels over mode. Mode is toch geen theorie, maar een “feeling”? Kleding kies je en draag je omdat je je er goed in voelt. Je goed voelen in je outfit is voor mij dan ook de enige gouden regel die er werkelijk toe doet wanneer het aankomt op mode. Spreek ik daarom tegen mijn eigen winkel? Ik vind van niet! Ik wil alleen zeggen dat een kleur- en stijladvies niet hoeft te resulteren in een wirwar aan regels over wat je helemaal niet mag dragen en wat dan weer wel. Het punt is gewoon dat je je goed voelt in wat je draagt. En dat is bij veel dames niet (meer) het geval, en dat is het punt waarop wij als kleur- en stijlconsulentes kunnen helpen.

Moet je dan eens je je eigen kleurtype en je eigen figuurtypes weet, steeds daaraan voldoen? Welnee! Dan ga je toch gewoon vreemd? Vreemdgaan betekent dat je gewoon eens een dagje een ander kleurtype of een ander figuurtype gaat zijn. Hoe je dat doet, daar kan je zeker bij helpen.

Het probleem is echter dat je volgens veel kleur- en stijlconsulenten niet te ver mag vreemdgaan. Daarmee bedoelen ze dat je steeds elementen van je eigen kleur- en stijltype moet behouden. Stel bijvoorbeeld dat je een wintertype bent en je wil vandaag even een zomertype zijn. Dan zou het advies zijn dat je pastelkleurtjes kan dragen in combinatie met zwart, zodat toch nog steeds naar voor komt dat je een wintertype bent. Maar wat dan als jij eens volledig een zomertype wil zijn die dag? Volgens de strikte regels van de mode kan dat niet. Volgens mij kan dat wel!

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap heel goed waarom men het belangrijk vind om toch steeds elementen van je eigen kleur- en stijltypes in je outfit te verwerken. Op die manier blijf je namelijk de beste versie van jezelf, want die elementen maken juist die beste versie van jezelf. Maar hoeven we altijd die beste versie te zijn?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar soms wil ik gewoon eens wat anders. De kleuren van een zomertype zijn heel vrouwelijk en plezant, maar soms wil gewoon eens een herfsttype zijn. In dit geval steek ik mezelf helemaal in een outfit van een herfsttype. Natuurlijk zijn er dingen van het herfsttype die ik niet kan dragen, maar ik vind het net leuk die nieuwe (voor mij vreemde) dingen uit te proberen en nieuwe grenzen te overschreden. Laatst stond ik bijvoorbeeld heel hard te twijfelen over een paar Timberlands. Ze leken niet bij mij te passen (Logisch ook als vrouwelijk en perfectionistisch zomertype). Toch heb ik ze gekocht. Vervolgens was het voor mij een uitdaging om deze boots te combineren op een manier dat ik mij er toch goed bij voel. En zo blijf ik bezig met nieuwe dingen te proberen. Voor mij krijgen alle kledingstukken in alle kleuren en alle modellen een kans, zolang ik ze op een manier kan dragen waarop ik mij goed voel! En dat moet voor iedereen zo zijn!

Ziezo, dit moest er even uit!

Gaëlle

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.